Kimchi to światowej sławy narodowa potrawa koreańska, która skradła serca smakoszy na całym świecie. Przygotowywana z kapusty pekińskiej w zaciszu własnego domu stała się stałym gościem na niemal każdym stole w Korei. Jej wielką siłą są nie tylko jej prozdrowotne właściwości, ogromne zasoby witamin oraz polifenoli, ale również fakt, że można dodawać je niemalże do wszystkiego.
Odpowiednio przygotowane i doprawione kimchi jest doskonałym daniem samo w sobie, ale podobnie jak nasza kiszona kapusta, najlepiej smakuje w połączeniu z innymi dodatkami. Warto pamiętać, że może być ono przygotowywane zarówno tradycyjnie, czyli z lekko pikantną nutą, jak również na słodko. Choć do kimchi, dla wzmocnienia smaku i jego wartości odżywczej, dodaje się zwykle olej z ryb, istnieją także odmiany wegańskie, które z powodzeniem znajdują swoich zwolenników na całym świecie. Także w Polsce to wyjątkowe danie zyskuje swoich zwolenników, a oryginalna pekińska kapusta zostaje niekiedy zastąpiona odmianą białą lub czerwoną.
W zależności od upodobań kimchi można więc śmiało łączyć z ryżem, mięsem wieprzowym lub wołowym, z warzywami, jak również na jego bazie przygotować pyszną i pożywną zupę z chili lub imbirem. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie go do pieczywa, zarówno jako dodatek do kanapki, jak również jako farsz do zapiekanek albo bułeczek. W Korei bardzo chętnie zjadane jest również w postaci placków z kimchi oraz dań z makaronem. Przykładowy przepis można znaleźć na https://www.kuchnieorientu.pl/przepis/doskonale-kimchi-z-kapusty/.