Ludzki organizm niestety nie produkuje samoistnie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, które są niezbędne, gdyż wspierają prawidłową pracę wielu narządów i układów. Dlatego też warto je przyjmować wraz z pożywieniem. Jednym z podstawowych ich źródeł jest olej lniany, wyróżniający się tym, że jest wyjątkowo łatwo przyswajalny i występuje w skoncentrowanej formie. Można go kupić w licznych placówkach stacjonarnych – ich listę znajdziemy np. na stronie tego sklepu internetowego: https://oleoteka.pl/lista-sklepow.
Kwasy zawarte w oleju lnianym regulują poziom cholesterolu, ograniczając tym samym ryzyko miażdżycy czy zawału serca. Ponadto przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, wspomagają funkcjonowanie mózgu i równowagę hormonalną, zapobiegają stanom zapalnym, a także poprawiają wygląd skóry. Dlatego też olej tego typu należy koniecznie włączyć do swojej codziennej diety. Kupimy go bez problemu w różnej pojemności (najczęściej 250 ml lub 0,5 l) zarówno w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością i sklepach zielarskich, jak i w drogeriach ekologicznych, niektórych supermarketach, a nawet aptekach. Oczywiście internet również jest doskonałym miejscem do nabycia tego produktu. Jeśli chodzi o zalecane sposoby spożywania, to najlepiej chyba smakuje olej lniany z twarogiem, przyprawami, świeżymi ziołami, rzodkiewką i odrobiną śmietany albo jogurtu. Można go też z powodzeniem dodawać do wszelkich koktajli owocowych i jogurtów, smarować nim pieczywo przed włożeniem do pieca i dodawać do przeróżnych sałatek oraz surówek. Sprawdzi się ponadto jako jeden ze składników deserów, owsianek i musli.