Zaparzanie kawy rozpuszczalnej? Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego. W końcu, dzięki wygodnej formie instant pominąć można cały żmudny proces mielenia i wydobywania smaku z ziaren. To wszystko zrobił już producent, zadaniem konsumenta pozostaje tylko wsypać proszek do kubka lub filiżanki, rozpuścić go i dorzucić ulubione dodatki. Czy można popełnić tu jakiś błąd? Okazuje się, że tak.
Na smak kawy wpływ ma ponad 1000 zawartych w jej ziarnach związków chemicznych. To właśnie dzięki tak ogromnemu bogactwu olejków eterycznych, kwasów i innych substancji, w zależności od gatunku i sposobu palenia ziaren, można wyczuć różne nuty smakowe. Najczęściej są to aromaty czekolady, orzechów lub owoców. Kupując kawę dobrej jakości, można spodziewać się głębokiego i wielowymiarowego smaku.
Niestety spora część wspomnianych wyżej związków i to właśnie tych odpowiedzialnych za orzechowe, owocowe i słodkie nuty, w zbyt wysokich temperaturach ulega zniszczeniu. Bez nich uzyskany napar będzie mocno gorzki i o płaskim aromacie. To właśnie dlatego na opakowaniach kaw rozpuszczalnych można znaleźć informację, by zalewać proszek gorącą, ale nie wrzącą wodą. Optymalną temperaturą jest około 80-90°C.
Choć niewiele osób o tym wie, na smak kawy ma wpływ nie tylko temperatura, ale również i jakość wody. Kawa instant będzie smakowała najlepiej, jeśli do jej zaparzenia użyjemy wody niskozmineralizowanej, o jak najmniejszej zawartości sodu i dwuwęglanów. Z tego powodu nie poleca się stosować do tego celu wód mineralnych. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przefiltrowana woda kranowa.
Warto skorzystać z powyższych wskazówek podczas parzenia ulubionej kawy, bez względu na to czy jest się miłośnikiem małej czarnej, czy tej z dodatkiem dużej ilości mleka i cukru. Napar przygotowany we właściwy sposób wydobędzie z tego szlachetnego napoju wszystko co w nim najlepsze – odpowiednią słodycz, głęboki smak i prawdziwe bogactwo aromatów.