Blat kuchenny to bardzo istotny element wyposażenia naszej kuchni, którego właściwy montaż decyduje często o jej funkcjonalności. Zdarza się, że czasami chcemy po prostu wymienić stary i zniszczony blat, lub odświeżyć wygląd pomieszczenia nowym blatem w innym kolorze. Należy jednak wiedzieć o tym, że nawet pomimo doświadczenia i wprawy, zamontowanie pierwszego blatu, lub jego wymiana, może sprawić kłopoty. Dlatego też przed jego instalacją warto dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę, w co się wyposażyć i w końcu, jak zamontować go taki sposób, aby dobrze spełniał swoją rolę.
Po pierwsze blat należy dobrze i równo nałożyć na korpus szafek i przytwierdzić go do nich solidnymi wkrętami. W celu dobrego i skutecznego wypoziomowania blatu względem równo osadzonych szafek, można w tym miejscu użyć dodatkowo kołki ustalające. Chcąc dokonać jeszcze pewniejszego i solidniejszego montażu, można użyć śruby. Warto, aby były to śruby ocynkowane, zabezpieczone w ten sposób przed korozją. Fragmenty blatu wystające poza obręb szafek, powinno się natomiast zamocować za pomocą plastikowych kątowników oraz specjalnych wkrętów z dodatkowymi kołkami rozporowymi.
Łączenie blatu ze ścianą powinniśmy uszczelnić silikonem, pamiętając, że przerwa powinna być równomierna na całej długości. W przeciwnym razie konieczne będzie ponowne ułożenie, wymierzenie i wypoziomowania blatu na szafkach. Do montażu z pewnością przyda się wkrętarka, a także zestaw kluczy i aplikator do silikonu.