Właściciele dużych gospodarstw rolnych często zajmują się wieloma działalnościami na raz. Nierzadko zdarza się, że rolnik nie tylko zajmuje się uprawą zbóż czy warzyw lub sadownictwem, ale też posiada hodowlę trzody chlewnej. Żeby zaoszczędzić na paszy dla trzody chlewnej można wykorzystywać zebrane ziarno lub nawet przeznaczyć pewien areał na sianie zbóż specjalnie na paszę dla zwierząt hodowlanych. Jednak, aby pasza była dobra potrzebne są różnego rodzaju mieszanki z mikroelementami czy wieloma rodzajami zbóż. Dlatego potrzebny jest specjalny mieszalnik do pasz. Ale jak go wybrać?
Dla dużej trzody chlewnej mieszanie paszy ręcznie nie wchodzi w grę. Żeby przygotować specjalną mieszankę pokarmową potrzebne są między innymi ziarna zbóż np. pszenica, pszenżyto, kukurydza czy też koncentraty paszowe, sieczka i dodatki mineralne. Wszystkie składniki paszy trzeba wymieszać razem w odpowiednich proporcjach, ale też tak, aby zachowała się jednorodna struktura. Dlatego też prowadząc gospodarstwo z dużym inwentarzem trudno jest obejść się bez mieszalnika, do którego tylko podaje się wszystkie składniki, a po wymieszaniu otrzymuje odpowiednią paszę.
Przede wszystkim mieszalniki do pasz można podzielić na: pionowe, poziomie i ukośne. Najpopularniejsze z tych wszystkich są mieszalniki pionowe, ponieważ można w nich mieszać śrutę zbożową, koncentraty, zboża czy dodatki paszowe. Mieszalniki różnią się też umieszczeniem odpylacza, bowiem może on być boczny, dolny, górny. Jednakże przede wszystkim mieszalnik dobiera się według wagi i pojemności.
Artykuł napisany we współpracy z firmą Mysak – producentem linii technologicznych , elektrycznych oraz linii produkcyjnych.