Bezpieczeństwo żywności jest głównym problemem dla konsumentów i ważne jest, aby zrozumieć różne rodzaje fizycznych środków bezpieczeństwa, które mogą być stosowane do produktów spożywczych.
Środki bezpieczeństwa produktów są wykorzystywane do monitorowania i kontrolowania ryzyka związanego z produktem spożywczym w okresie jego przydatności do spożycia. Istnieje kilka różnych rodzajów fizycznych środków bezpieczeństwa, które można zastosować do produktu spożywczego:
Kontrola temperatury jest stosowana w celu kontroli psucia się żywności poprzez zapobieganie lub spowalnianie wzrostu mikroorganizmów w produktach spożywczych. Kontrolę temperatury osiąga się poprzez chłodzenie, mrożenie, suszenie i inne metody, takie jak pakowanie w atmosferze modyfikowanej (MAP). Przy prawidłowym stosowaniu metody te mogą znacznie wydłużyć okres przydatności produktów do spożycia poprzez zapobieganie rozwojowi drobnoustrojów i aktywności enzymów, które mogą powodować psucie się lub jełczenie produktu.
Materiały stosowane do pakowania muszą być w stanie wytrzymać wymagania stawiane im podczas transportu, przechowywania i dystrybucji, nie powodując przy tym zanieczyszczenia lub pogorszenia cech jakościowych produktu. Materiały opakowaniowe muszą również zapobiegać migracji zanieczyszczeń chemicznych z jednego opakowania do drugiego (tj. zanieczyszczeniu krzyżowemu). Idealnie nadają się do tego opakowania foliowe, gdyż producent opakowań foliowych jest w stanie stworzyć szczelne zamknięcie, które nie pozwoli na dostanie się wilgoci lub tlenu do wnętrza opakowania.