Kuchnia to pomieszczenie, które nie obejdzie się bez pojemnych szuflad, czyli wysuwanych konstrukcji meblowych. Stanowią one bowiem gwarancję utrzymania należytego porządku, dając możliwość schowania wszelkich narzędzi oraz akcesoriów wykorzystywanych do przygotowywania potraw.
Przy wyborze konkretnych modeli warto zwrócić szczególną uwagę na kilka istotnych czynników – m.in. komfort użytkowania, design i rozmiar. Dużo niezwykle funkcjonalnych szuflad można znaleźć na stronie https://www.elwi.pl/produkty/8/szuflady-i-prowadnice.html.
Szuflady kuchenne są uniwersalnymi przechowalniami, które umożliwiają szybkie i bezproblemowe dostanie się do aktualnie potrzebnych akcesoriów. Kluczowe znaczenie ma dobranie ich w taki sposób, aby idealnie pasowały pod względem wymiarów do zabudowy.
W pierwszej kolejności zaleca się zamontowanie pod blatem kilku modeli o stosunkowo niewielkiej wysokości (maksymalnie 20 cm), gdyż świetnie nadają się one do przechowywania sztućców, drobnych przyborów przeznaczonych do gotowania i ściereczek. Oprócz tego przydadzą się z pewnością głębokie wersje na przyprawy, pojemniki z produktami spożywczymi, garnki i inne naczynia. Warto też zainstalować jedną dużą szufladę w okolicach zlewu, w której będzie można będzie z powodzeniem umieścić spory pojemnik na odpadki.
Jeśli chodzi o mechanizm wysuwania, to najlepiej w codziennym użytkowaniu sprawdzą się klasyczne prowadnice kulkowe z systemem wyhamowania. Zapewniają one bowiem konstrukcjom bardzo ciche i bezawaryjne działanie. Pożądany materiał wykonania to drewno lub metal, a sposób wysuwania – w pełni automatyczny, polegający na delikatnym naciśnięciu frontu dłonią.