Nasiona są bogatym źródłem witamin i minerałów, powinny one stanowić stały element naszej diety. Jakie nasiona są szczególnie cenne i warto je dodawać do potraw?
Nasiona chia, inaczej nazywane szałwią hiszpańską, są znakomitym źródłem błonnika, białka oraz zdrowych tłuszczów. Przede wszystkim trzeba tutaj zwrócić uwagę na obecność ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych Omega 3. Nasiona chia zawierają wiele ważnych mikroskładników, m.in. dostarczają dużo wapnia i magnezu. Nasiona te możemy dodawać do wszelkich owsianek czy koktajli. Warto zwrócić uwagę na to, że jeśli nasionka wymieszamy z jakimś płynem, np. mlekiem lub sokiem, i odstawimy na kilka godzin, zwiększą one kilkukrotnie swoją objętość, co wpłynie pozytywnie na ich przyswajalność w organizmie.
Siemię lniane przez wielu jest niedocenianym produktem. Sporo osób wybiera droższe nasiona chia, nie wiedząc, że siemię jest równie fantastycznym składnikiem diety. Podobnie jak chia, siemię jest bardzo dobrym źródłem kwasów Omega 3. Oprócz tego wzbogaci nasz posiłek w błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Trzeba pamiętać o tym, że aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości tych nasion, musimy spożywać len mielony. Nie warto jednak kupować zmielonych nasion, gdyż będą one pozbawione dużej części składników. Siemię lniane należy samodzielnie zmielić przed spożyciem. Tak przygotowane możemy przechowywać w lodówce, w szczelnym słoiczku, do 3 dni, później zacznie ono tracić cenne właściwości. Zmielone siemię możemy dodawać niemal do wszystkiego: do owsianek, koktajli, dań obiadowych czy po prostu posypywać nim kanapki.
Zarówno siemię lniane, jak i nasiona chia stanowić będą wartościowy dodatek naszej diety. Nie zapominajmy jednak również o innych nasionach, takich jak: sezam, mak, nasiona ostropestu czy nasiona konopi. Wszystkie z wymienionych zawierają szereg niezbędnych witamin i składników mineralnych, których należy dostarczać organizmowi.