Namioty gastronomiczne to konstrukcje zyskujące w naszym kraju coraz większą popularność. Wykorzystywane są zarówno przez firmy funkcjonujące w branży gastronomicznej, jak i osoby prywatne czy przedsiębiorstwa zajmujące się organizowaniem różnorodnych wydarzeń okazjonalnych i imprez plenerowych. Na rynku np. w sklepie Inventini są dostępne modele różniące się pod względem rozmiarów, materiału wykonania, kształtu oraz kolorystyki, co sprawia, że tego typu przestrzeń można dopasować do charakteru wydarzenia lub konkretnej okazji.
Zdecydowanie największą zaletą namiotów gastronomicznych jest możliwość ich rozłożenia w zasadzie na dowolnym typie podłoża. Ponadto charakteryzują się bardzo stabilną konstrukcją, co wynika z zastosowania ocynkowanych stop kotwiących. Dzięki temu są odporne na silne, porywiste wiatry i nie ma mowy o ich przewróceniu czy przesunięciu. Należy dodać, że większość modeli jest wyposażona w specjalny system wentylujący, składający się przede wszystkim z wywietrzników dachowych.
Są one odpowiedzialne za poprawę cyrkulacji powietrza, co skutkuje zwiększeniem komfortu przebywających wewnątrz osób i zachowaniem świeżości pożywienia przez dłuższy czas. Dodatkowo wiele konstrukcji tego typu ma wejście kurtynowe, rolowane do góry albo rozsuwane na boki, które z powodzeniem może być obsługiwane przez jednego pracownika.
Namioty gastronomiczne mogą być wykorzystywane podczas następujących wydarzeń:
– firmowych imprez odbywających się w plenerze
– wesel na świeżym powietrzu
– ważnych rodzinnych uroczystości
– dni miasta lub akcji promocyjnych danego regionu
– meczów sportowych oraz pikników
– wystaw, konferencji i targów (zwłaszcza namioty używane na targach stały się w ostatnim czasie niezwykle popularne, z przykładami można zapoznać się na https://inventini.com/branza/namioty-na-targi-branzowe/)
– koncertów muzycznych i festiwali