Acerola jest najbogatszym źródłem witaminy C. Owoc ten zwany również wiśnią w rzeczywistości zawiera bardzo pokaźną dawkę naturalnej witaminy C. Okazuje się, iż w stu gramach świeżych owoców aceroli znajduje się do 3 gram witaminy C. Przewaga aceroli nad porzeczkami czy pietruszką wynika nie tylko z zawartości ustalonej ilości tej witaminy, lecz z tego, iż poza nim w owocu znajdują się również pozostałe substancje, które w organizmie człowieka działają stymulująco na wchłanianie, a także metabolizm witamin. Należałoby się zatem przychylić do zdania, iż acerola zawiera największą dawkę nieźle przyswajalnej witaminy. Co istotne, w suplementach diety wykorzystuje się zazwyczaj sok z aceroli bądź susz owocowy. W obu przypadkach można cieszyć się pełnią dobrych właściwości tych nie okazałych owoców, bo kluczem do skuteczności nie jest konieczne wyizolowanej witaminy C, lecz podanie jej wspólnie ze wszystkimi nadobowiązkowo występującymi w tej roślinie substancjami. Acerola stosowana jest jako suplement diety, lecz niejednokrotnie używana jest bezużytecznie albo źle. Fundamentalna informacja, która dotyczy przyjmowania witaminy C jest taka, iż organizm nie tworzy jej zapasów. Można natomiast w przypadku tak niebotycznych stężeń witaminy, jakie występują w Aceroli, przedawkować ten dobry suplement. Spore obciążenie nerek oraz wątroby sprowokowane koniecznością usuwania nadmiaru witamin może spowodować dysfunkcję albo długotrwałe uszkodzenie tych narządów. Suplementację witaminy C należy zatem przeprowadzać jedynie w okresach zwiększonego zapotrzebowania, a czyli głównie w stanach zredukowanej odporności.
Bogaty wybór syropów i soków zawierających witaminę C znajdziesz np. w sklepie Polska Róża.
Sprawdź także specjalną ofertę sklepu: syrop miętowy.