Zakład produkcyjny wymaga spełnienia określonych warunków bezpieczeństwa i higieny pracy. Warunki, które muszą być spełnione są ściśle dopasowana do rodzaju wytwarzanego materiału oraz specjalizacji danej firmy. Ponadto, w niemal każdym zakładzie pracy znajduje się wiele urządzeń, które mogą być potencjalnie niebezpieczne dla człowieka. Większość firm produkcyjnych opiera się bowiem na znacznej automatyzacji całej linii. Ważnym aspektem jest wówczas zadbanie o bezpieczeństwo pracowników. W jaki sposób to robić?
Solidny zakład pracy powinien zatroszczyć się o bezpieczeństwo swoich pracowników i zapewnić im odzież ochronną. Podstawą każdego zestawu jest strój ochronny. Zapewnia on nie tylko ochronę pracownikowi, ale również ma wpływ na higienę pracy w zakładach wytwarzających produkty spożywcze. Ważnym wyposażeniem jest również obuwie ochronne. Powinno być ono dostosowane do warunków termicznych panujących na hali. W niektórych zakładach produkcyjnych ważną rolę pełni również zabezpieczenie głowy. W zakładach spożywczych podstawę stanowi czepek ochronny. W warunkach obniżonej temperatury potrzeba ochrony termicznej, natomiast kask sprawdzi się na magazynie.
Ważną rolę pełnią również procedury ochronne. Firma powinna być podzielona na obszary ruchu pieszego a także strefę ruchu pojazdów. Ważne, aby zachować bezpieczeństwo w halach magazynowych a także strefach przewożenia towarów. Pracownicy powinni ponadto zostać odpowiednio przeszkoleni przed rozpoczęciem pracy na danym stanowisku.