Receptura na domowe masło orzechowe

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Wykonanie domowego, zdrowego masła orzechowego wcale nie jest trudne. Aby uzyskać pyszny smak i słoiczek smacznego deseru, wystarczą tylko dwa składniki, co pozwala na zaoszczędzenie pieniędzy. Jak zrobić masło orzechowe? Oto banalnie prosty przepis, który każdy może wykonać samodzielnie w domu, wykorzystując blender o dużej mocy.

Do dzieła!

Przygotowanie naturalnego masła orzechowego we własnym domu jest prostsze niż myślisz. Do tego celu potrzebujesz ulubionych orzechów. W wersji podstawowej są to oczywiście orzechy ziemne, ale można również wykorzystać włoskie lub laskowe, bawiąc się w ten sposób smakiem. Wybrane orzechy wykładamy na blasze w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza i prażymy przez około 10 minut. Przez cały czas sprawdzając czy wierzchnia warstwa się nie przypaliła, skórka powinna być lekko brązowa.

Orzechy można podprażyć na patelni. Kiedy ostygną, wystarczy zblendować je ze szczyptą soli (opcjonalnie). Tak przygotowane masło sprawdzi się jako dodatek do naleśników lub porannej owsianki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Pielęgnacja drewnianej podłogi
Pielęgnacja drewnianej podłogi
Drewniane podłogi, mimo upływu lat i nieustannie zmieniającej się mody, cieszą się imponującą popularnością. Wszystko dlatego, że są praktyczne, uniwersalne […]
Co kupić przed narodzinami pierwszego dziecka?
Co kupić przed narodzinami pierwszego dziecka?
Czas ciąży kojarzy się z wielkimi przygotowaniami, które obejmują wszystkie sfery życia. Stworzenie wyprawki dla malucha to dla przyszłych rodziców […]
Dlaczego warto skorzystać z usług firmy przeprowadzkowej?
Dlaczego warto skorzystać z usług firmy przeprowadzkowej?
Przeprowadzka jest stresująca i choć początkowo może się wydawać, że samodzielne pakowanie i przenoszenie rzeczy nie jest trudnym zadaniem, istnieje […]
Ostatnie wpisy
Polecamy