Receptura na domowe masło orzechowe

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Wykonanie domowego, zdrowego masła orzechowego wcale nie jest trudne. Aby uzyskać pyszny smak i słoiczek smacznego deseru, wystarczą tylko dwa składniki, co pozwala na zaoszczędzenie pieniędzy. Jak zrobić masło orzechowe? Oto banalnie prosty przepis, który każdy może wykonać samodzielnie w domu, wykorzystując blender o dużej mocy.

Do dzieła!

Przygotowanie naturalnego masła orzechowego we własnym domu jest prostsze niż myślisz. Do tego celu potrzebujesz ulubionych orzechów. W wersji podstawowej są to oczywiście orzechy ziemne, ale można również wykorzystać włoskie lub laskowe, bawiąc się w ten sposób smakiem. Wybrane orzechy wykładamy na blasze w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza i prażymy przez około 10 minut. Przez cały czas sprawdzając czy wierzchnia warstwa się nie przypaliła, skórka powinna być lekko brązowa.

Orzechy można podprażyć na patelni. Kiedy ostygną, wystarczy zblendować je ze szczyptą soli (opcjonalnie). Tak przygotowane masło sprawdzi się jako dodatek do naleśników lub porannej owsianki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jakie wyposażenie do akwarium można dostać w sklepie akwarystycznym?
Jakie wyposażenie do akwarium można dostać w sklepie akwarystycznym?
Wiele osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z akwarystyką, popełnia błędy przy urządzaniu akwarium. Nie wystarczy tylko zakup akwarium i napełnienie […]
Wybór prawidłowych opon na zimę
Wybór prawidłowych opon na zimę
Wymiana opon na zimowe jest bezpośrednio związana z bezpieczeństwem na drodze. Opony zimowe wykonane są ze specjalnych mieszanek gumowych, które […]
Męskie kurtki na jesień – przegląd najmodniejszych modeli
Męskie kurtki na jesień – przegląd najmodniejszych modeli
Jesień to pora roku niezwykle kapryśna pod względem warunków atmosferycznych – mamy wówczas do czynienia przede wszystkim z częstymi opadami […]
Ostatnie wpisy
Polecamy