Tatar w Polsce jest niezwykle popularny. Pojawia się na każdej większej imprezie rodzinnej, na weselach i czasem po prostu na zwykłym obiedzie w formie przystawki. Jego popularność wynika między innymi z tego, że jest smaczny, a zarazem bardzo łatwo jest go przyrządzić.
Tatar z wołowiny jest niezwykle zdrowy i bez wątpienia warto go jeść. Zawiera ogromne ilości białka, które jest nam potrzebne na co dzień. Sprawdza się zatem idealnie szczególnie w przypadku sportowców, osób chodzących na siłownię. Jego przygotowanie powinno zacząć się przede wszystkim od zakupu porządnej jakości mięsa. To jest tak naprawdę klucz do sukcesu w przypadku tego dania. Można odwiedzić między innymi sklep mięsny online, chociażby ten spod linku: https://swiezemieso.pl/kategoria-produktu/mieso/wolowina-swieza-i-sezonowana/wolowina-sezonowana/. W takich sklepach można znaleźć przede wszystkim mięso świeże, idealne do przygotowania tak delikatnego dnia.
Tradycyjny tatar to dobrej jakości mięso wołowe, jajko i oczywiście cebulka. Obecnie każdy przyrządza to danie nieco inaczej, głównie dobierając inny zestaw przypraw niż tylko sól oraz pieprz. Nadaje się idealnie jako przystawka przed obiadem. Oczywiście to ogromna odpowiedzialność, gdy przygotowuje się danie z surowego mięsa. Należy zatem bardzo dobrze się do tego przygotować i przede wszystkim używać składników, które są wiadomego pochodzenia. Tylko to jest gwarantem tego, iż tatar wyjdzie naprawdę dobry i przede wszystkim będzie świeży.