Personel jest wizytówką lokalu. To barman oraz kelner często sprawia, że gość wraca do tego właśnie miejsca, pamiętając wysoki poziom obsługi lub miłą atmosferę. Warto zadbać o skompletowanie zgranej, profesjonalnej załogi. Na nic jednak zdadzą się profesjonalizm czy umiejętność stworzenia niezapomnianej atmosfery obsługi, jeśli nie zostanie ona odpowiednio wyposażona.
Dobrze wyposażony bar to miejsce, gdzie nie brakuje podstawowych narzędzi pracy. Na akcesoriach takich jak otwieracze czy korkociągi nie warto oszczędzać. Choć mogą wydawać się na pierwszy rzut oka mało istotne, ich brak może urosnąć do rangi problemu. Goście barów często szukają u obsługi drobnych przedmiotów takich jak zapalniczka, długopis lub bloczek do pisania. Nie są one bezpośrednio związane z działaniem lokalu, ale warto pamiętać, by były one zawsze pod ręką. Dzięki temu klient zapamięta obsługę baru jako pomocną, co będzie pozytywnie rzutować na ocenę lokalu.
Jednym z podstawowych narzędzi pracy w barze jest taca kelnerska. Powinna być ona odpowiednio wyważona i wygodna w stosowaniu dla personelu. Jej kształt i rozmiar musi być dostosowany do typu oraz ilości trunków lub potraw, jakie będą serwowane. Dużym plusem jest antypoślizgowy spód, który zapewni stabilność i znacznie ułatwi obsługę gości. Warto też zadbać o to, by taca kelnerska była łatwa w czyszczeniu. Najlepiej, jeśli wykonana jest ona z materiału, który pozwala na mycie jej w zmywarce.
Wyposażając bar, warto zakupić też pojemnik termoizolacyjny do lodu. Jest to doskonałe narzędzie służące do utrzymania optymalnej temperatury napojów. Jest to zwłaszcza istotne w przypadku trunków takich jak wódka, wino czy szampan. Poziom schłodzenia ma często wyraźny wpływ na smak i aromat napojów, dlatego warto zadbać o to, by jak najdłużej utrzymać właściwą temperaturę trunku.