Żywność jest szczelnie zamknięta w pakowanych próżniowo torebkach lub puszkach. Dzięki temu do żywności nie dostaje się powietrze i można ją długo przechowywać.
Niektóre produkty spożywcze są pakowane w plastikowe torebki, które są następnie zamykane pod wpływem ciepła lub ciśnienia np. przy użyciu takiego rozwiązania jak zgrzewarka impulsowa. W innych przypadkach żywność jest umieszczana w torebce, a następnie zamykana za pomocą paska folii lub taśmy. Pasek foliowy lub taśma często mają nadrukowany kod kreskowy, który pomaga w kontroli zapasów i śledzeniu ich poziomu.
Inne produkty spożywcze pakowane są w puszki i butelki, które po napełnieniu produktem zamykane są pokrywką. Wieczka mogą być przykręcone do pojemnika, przyklejone lub przymocowane za pomocą środka uszczelniającego, takiego jak klej na gorąco.
Kiedy otwierasz puszkę z jedzeniem, dostaje się do niej powietrze. To powoduje, że żywność psuje się szybciej niż gdyby była nadal w oryginalnym pojemniku i szczelnie zamknięta. Należy zawsze zużywać żywność w puszkach w ciągu dwóch lat od ich otwarcia, chyba że były przechowywane w bardzo dobrych warunkach (na przykład w spiżarni).
Żywność pakowana w szklane słoiki może być zamknięta za pomocą pierścienia lub zakręcanej pokrywki, która pasuje do ust słoika i utrzymuje powietrze do momentu otwarcia. Po otwarciu nie ma możliwości ponownego zamknięcia tych pojemników bez użycia innego pojemnika do celów przechowywania.