Pora letnia, z uwagi na dostępność wielu sezonowych warzyw i owoców jest najlepszym okresem na przygotowanie zapasów do spiżarni. Zanim jednak przystąpimy do przygotowania dżemów, sałatek, ogórków kiszonych czy nalewek, to warto zadbać o odpowiednią organizację i przygotowanie przedmiotów, które będą niezbędne w trakcie przyrządzania zimowych zapasów i znacząco ułatwią późniejsze poszukiwania interesujących nas przetworów. Sprawdźmy, co przyda się w każdej kuchni w trakcie uzupełniania spiżarki o nowe smaki.
Przygotowując zimowe zapasy, warto odpowiednio oznaczyć każdy słoik. Warto, by dołączyć do niego karteczkę z informacją o dacie przyrządzenia zaprawy oraz jej składnikach. Pozwoli to w późniejszym czasie na szybszą ocenę tego, co należy wcześniej spożyć. Dzięki odpowiednim etykietom unikniemy także zbędnych oględzin każdego słoika i zastanawiania się, czy na pewno znajdują się w nim określone przetwory. Ozdobiony kolorową serwetką i etykietą pojemnik jest także bardziej estetyczny i spełni rolę oryginalnego podarunku dla bliskich. Naklejki na słoiki w różnej kolorystyce, rozmiarach i wariantach wzorów warto kupować w sprawdzonym sklepie internetowym. Zyskujemy wtedy pewność, że kupiona etykieta będzie trwała i czytelna. Choć informację o zawartości słoika z przetworami można przygotować samodzielnie w domu, nie jest to polecany sposób. Domowej roboty etykieta ze zwykłej kartki papieru, przylepiona do pojemnika taśmą może łatwo ulec zerwaniu, uszkodzeniu, a umieszczone na niej napisy zatarciu.