Na rynku działa wiele firm świadczących usługi gastronomiczne. Lokale, w których przygotowuje się posiłki muszą być odpowiednio przystosowane, gdyż tylko wtedy możliwe jest efektywne działanie. Zdecydowanie najważniejszą kwestią jest ich właściwie wyposażenie. To ono decyduje o funkcjonalności kuchni w danym punkcie, a tym samym o możliwościach lokalu. W zależności od tego czy będzie to kawiarnia, restauracja, czy też piekarnia, zapotrzebowanie na poszczególne rodzaje sprzętu może się różnić. W jednym zestawieniu da się jednak wymienić urządzenia, które są zwykle najbardziej niezbędne w większości punktów gastronomicznych. Co się do nich zalicza?
Zanim z konkretnych produktów powstaną potrawy, muszą one być przechowywane w korzystnych dla nich warunkach. Ze względu na to w każdy punkcie gastronomicznym potrzebne są urządzenia chłodnicze. Poza tradycyjnymi lodówkami mogą to być lady i szafy chłodnicze, które zapewniają łatwy dostęp do towaru. W dalszej kolejności konieczny jest sprzęt do obróbki produktów i składników. Na przykład do wyrabiania ciasta przydadzą się miesiarki spiralne z dzieżą wjezdną, wałkownice, czy ubijaczki planetarne. Pomocne mogą być także dzielarki i zaokrąglarki, które przydadzą się chociażby w piekarni. Poza nimi nie obejdzie się bez urządzeń do obróbki termicznej, a więc pieców piekarniczo-cukierniczych, a także przemysłowych kuchenek gazowych. Opcjonalnie w niektórych lokalach mogą się znaleźć także komory garownicze.